ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ

ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Π. Ράλλη 24 Ταύρος

Τηλ.: 2107489705

Fax.: 2107489706

Web site: www.esfna.gr

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρ.Πρωτ.:34/2013

 

ΑΘΗΝΑ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Σκηνές τρόμου βγαλμένες από χολυγουντιανή ταινία θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν με βάση τα όσα συνέβησαν στα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας της Αμυγδαλέζας και έζησαν ως πρωταγωνιστές οι 8 συνάδελφοι της απογευματινής βάρδιας της ειδικής ομάδας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

 

 

Καταρχάς οφείλουμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους της συγκεκριμένης ειδικής ομάδας. Με ελλιπέστατη εκπαίδευση (σεμινάριο τριών μόλις ημερών) και λιγοστή εμπειρία σε τομείς αποκατάστασης της τάξης και διαχείρισης όχλου , η οκταμελής ομάδα επενέβει έγκαιρα και κατάφερε όχι μόνο να συγκρατήσει το τεράστιο μέγεθος του όχλου των κρατουμένων από το να αποδράσει μαζικά με ανεξέλεγκτες συνέπειες αλλά να απεγκλωβίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άλλους συνάδελφους που εκτελούσαν !!!! εκείνη τη στιγμή υπηρεσία εντός του χώρου που προαυλίζονται οι κρατούμενοι αλλοδαποί. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι η Ε.Σ.Φ.Ν.Α είχε προβλέψει την επικίνδυνη αυτή κατάσταση προστατεύοντας τα μέλη της με το να εκτελούν υπηρεσία εκτός του χώρου αυτού, αφήνοντας άλλα σωματεία να ασχολούνται με απολυμαντικές λοσιόν για ασθένειες που ανακάλυψαν μετά από 7 έτη.

Με αυταπάρνηση και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος η οκταμελής ειδική ομάδα ανταποκρίθηκε άριστα σε καθήκοντα πρωτόγνωρα για τα υπηρεσιακά της δεδομένα καθώς συνέβαλαν καταλυτικά ώστε τα σοβαρά επεισόδια να μην εξελιχθούν σε γενικευμένη εξέγερση και απόδραση. Κοινώς, έκαναν την βρώμικη δουλειά μέχρι να έρθουν οι ειδικές μονάδες γι αυτό το σκοπό και την έκαναν καλά. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί πλέον έμπρακτα η αξία των συναδέλφων σε ανάλογα καθήκοντα και όχι μόνο σε καθήκοντα φύλαξης συνόρων όπως ευαγγελίζονται και διακηρύττουν <<αδελφά>> συνδικαλιστικά σωματεία ως τα πλέον κατάλληλα , προς όφελος μας πάντα.

Παράλληλα δύναται να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν κόντρα σε πολλούς παράγοντες που αντιβαίνουν την κοινή λογική σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού που εκτελεί υπηρεσία στα Κ.Φ.Α. Η ύπαρξη στρώματος χαλικιού!!! ως έδαφος , χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στα χέρια του ξεσηκωμένου όχλου με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να δέχονται μια συνεχόμενη βροχή χαλικιών. Επίσης η καταφανέστατη απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού δυσχέρανε το έργο της ομάδος ελλείψει προστατευτικών καλαμίδων και ικανοποιητικού αποθέματος, για απόκρουση πλήθους, κρότου λάμψεως και χημικών δακρυγόνων.

Για την ιστορία, η ομάδα διέθετε 2 Κ/Λ και 3 δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει 1600 συνολικά κρατούμενους. Απόρροια των δύο παραπάνω γεγονότων ήταν να τραυματιστούν τρείς συνάδελφοι από την επιχειρησιακή ομάδα , ευτυχώς ελαφρά.

Ευελπιστούμε στο μέλλον ότι αυτά τα φαινόμενα θα εκλείψουν για λόγους ασφάλειας προσωπικού αλλά και γοήτρου της ΕΛ.ΑΣ με τη συνεργασία της ηγεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων. Η γόνιμη σκέψη και μελέτη θα πρέπει να αποτελεί συνοδό σε κάθε σχεδιασμό της ηγεσίας ώστε να αποφεύγονται προχειρότητες και λάθη που ενδεχομένως μπορούν να αποβούν μοιραίες!ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΜΠΟΖΙΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

-Ο-

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

  

ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ