Παραθέτουμε το Ενημερωτικό Δελτίο της Ομοσπονδίας σχετικά με τη συνάντηση με τον Υπουργό για την αναδιάρθρωση.

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό για το σχέδιο της αναδιάρθρωσης

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών τόσο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με κεντρικό θέμα το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. όλο το προηγούμενο διάστημα αφού επεξεργάστηκε το σχέδιο νόμου και συγκέντρωσε ζητήματα που χρίζουν είτε διευκρινήσεων είτε αλλαγών, πραγματοποίησε την 05.2.2014 συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη παρουσία και του κ. Διευθυντή του και κατέθεσε τα ζητήματα που την απασχολούν σχετικά με το σχέδιο και συγκεκριμένα για τον κλάδο Αλλοδαπών και  Μετανάστευσης.

Ειδικότερα θέσαμε το ζήτημα της καθετοποίησης της δομής του κλάδου αλλοδαπών και μετανάστευσης καθόσον βάση του σχεδίου διαπιστώθηκε πως η δομή που ακολουθείται δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ομοιότητα στην ανεξαρτησία της σχετικά με τους άλλους δύο κλάδους. Η απουσία Περιφερειακών Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ήδη θέτει τον υπό σύσταση κλάδο σε μειονεκτική θέση και σε μια σύγχυση στην δομή του.  Αποτέλεσμα της απουσίας αυτής θα είναι η προϊστάμενη αρχή των ΤΣΦ και ΤΔΛ να είναι ουσιαστικά η Περιφερειακή Διεύθυνση  του κλάδου της Αστυνόμευσης με συνέπεια όπως συμβαίνει και σήμερα την τεράστια διάθεση προσωπικού των υπηρεσιών του κλάδου αλλοδαπών και μετανάστευσης σε άλλα καθήκοντα.

Θέσαμε υπόψη του Υπουργού εφικτών λύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου αλλοδαπών και μετανάστευσης με την αποκατάσταση την κάθετης δομής του κλάδου και  με την σύσταση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Αλλοδαπών και μετανάστευσης. Η αναβάθμιση του ρόλου των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Περιφερειακές   Διευθύνσεις  Βορείου και Νοτίου Ελλάδος θα αποτελούσε ιδιαίτερη θετική αποκατάσταση  καλύπτοντας τα δύο τόξα προστασίας συνόρων της χώρας αλλά και της δίωξης λαθρομετανάστευσης στο εσωτερικό της χώρας εντάσσοντας όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες σε αυτές τις Διευθύνσεις.

Θεωρούμε απαραίτητη την αποκατάσταση της κάθετης δομής του κλάδου αλλοδαπών και μετανάστευσης , απαραίτητη για την αποδοχή του σχεδίου και του νέου κλάδου από την Ομοσπονδία μας. Οφείλει η Πολιτική Ηγεσία να αντιληφθεί πρώτα το τι συμβαίνει σήμερα στην Συνοριακή Φύλαξη και Δίωξη Λαθρομετανάστευσης που δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις αυθαιρεσίες της Φυσικής Ηγεσίας και να αποκαταστήσει την «τάξη» θέτοντας κάθετη δομή και ανεξαρτησία στον νέο κλάδο.

Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό την ισονομία του προσωπικού που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες όσο αφορά στα δικαιώματα που έχει και το λοιπό προσωπικό. Η αποκατάσταση και η άρση των περιοριστικών δεσμεύσεων για τα δικαιώματα μεταθέσεων και μετακινήσεων του προσωπικού ζητήσαμε να είναι άμεση και εφαρμόσιμη από το τρέχον έτος.

Η ΠΟΣΥΦΥ  επεσήμανε τόσο στον κύριο Υπουργό όσο και στον Προϊστάμενο Επιτελείου του ΑΕΑ την «τραγική» καθυστέρηση για τις εκκαθαρίσεις των υπομνημάτων των αποσπασμένων στον Έβρο και γενικότερα στη Θράκη. Θέσαμε στον κ. Επιτελάρχη το ζήτημα την ανάληψης ευθυνών της καθυστέρησης των υπομνημάτων καθόσον οι δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων έπεσαν στο κενό αποκαλύπτοντας τεράστια λάθη και ευθύνες σε κάθε βαθμίδα. Χρειάστηκε νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση με το κατατεθέν σχέδιο νόμου ώστε να καλυφθούν οι παραλήψεις και οι αδυναμίες του συστήματος για να μην χαθούν όσα υπομνήματα δεν έχουν πληρωθεί για το 2012.

Συνάδελφοι ,

η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. έχει πράγματι θέσει - ποικιλοτρόπως - το ζήτημα της σύστασης νέου κλάδου στην ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και Δίωξης αυτής. Οι πιέσεις για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την σύσταση του κλάδου - αφού καθίσταται  αναγκαίος - επέφεραν σήμερα στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει κλάδο αλλοδαπών και μετανάστευσης. Ιδιαίτερη ικανοποίηση για μας αφού στο σχέδιο νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις μέσα από το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει.   Αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μας εφησυχάζει αλλά αναλαμβάνουμε ιδιαίτερη δράση για την ανάδειξη δυσμενών διατάξεων που θα προκαλέσουν «αρρυθμίες» στην λειτουργία του κλάδου.

//Μπορείτε να κατεβάσετε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης από τον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.astynomia.gr/images/stories/2014/photos2014/290102014parousiasi.pdf